Да се ​​биде или не, тоа е прашањето: значењето во Хамлет

George Alvarez 18-10-2023
George Alvarez

Фразата „ Да се ​​биде или не, тоа е прашањето“ е шекспиров цитат познат и референциран низ целиот свет. Но, парадоксално, многу луѓе се чини дека не го знаат неговото вистинско значење. Иако Шекспир е автор на фразата „да се биде или не“, во реалноста таа не произлезе од устата на Шекспир . Дали го знаевте тоа?

Кој ја цитираше фразата беше Хамлет, главниот лик на истоимената драма, каде што ликот дава монолог. Сепак, цитатот, кој стана универзална референца во литературата и драмската уметност, нè повикува да се запрашаме: кое е длабокото значење зад оваа фраза? За да дознаете, продолжете со читање и проверете го значењето на тоа да се биде или не во Шекспир.

Да се ​​биде или не Хамлет

Приказната раскажана во делото на Шекспир се одвива во 16 век. Ја раскажува приказната за Хамлет, принцот од Данска. Хамлет открива од духот на неговиот татко дека неговиот брат Клавдиј го отрул за да стане крал.

Како тоа да не е доволно, само два месеци по убиството, Клаудиј се оженил со кралицата Гертруда (неговата мајка), што е неприфатливо за младиот принц. Сепак, сомнежите го опфаќаат размислувањето на Хамлет: дали тој навистина го видел духот на својот татко или визијата била плод на неговата имагинација?

Ако е вистина, тој ќе се одмазди на својот татко и ќе стане убиец? Или подостоинствено е да се донесе сопствената смрт отколку да се убие својот вујко? Со ситеовие прашања што се појавуваат за време на заплетот, принцот е збунет и размислува да си го одземе животот. Оттука доаѓа цитатот во монологот три: „да се биде или не“. да се биде се однесува на животот. Наспроти сите настани, Хамлет се прашува: „Да се ​​биде или не, тоа е прашањето. Со други зборови, дали тоа значи: Продолжете да постоите или ставите крај на животот? Живеј во неволјите на постоењето или среќаваш смрт и се препушташ на ништожноста?

Во оваа почетна точка во текстот, јасно е дека Хамлет размислува за придобивките и непријатностите од завршувањето на сопствениот живот. Меѓутоа, набргу потоа, тој препознава дека самоубиството е злосторство во Божјите очи.

Напред, Хамлет се прашува за природата на неговата смрт и за момент помислува дека тоа може да биде како длабок сон. Оваа идеја на почетокот изгледа прифатлива, додека не шпекулира за тоа што ќе дојде во таков длабок сон.

Рефлексијата на Хамлет за смртта е како спиењето

Хамлет ја споредува смртта со еден вид сон и гледано на тој начин не изгледа толку застрашувачки. Но, тој доаѓа до овие прашања токму затоа што е многу рефлексивна личност. Меѓутоа, соочувајќи се со ситуации со филозофски став, тој се прашува што би можело да биде после смртта, после вечниот сон.

Тоа епа така, во вториот дел од рефлексијата на Хамлет, тој повеќе се фокусира на вродениот страв на секое човечко суштество од смртта. Тоа е местото од кое ниеден патник никогаш не се вратил. На овој начин, Хамлет се плаши од болките што може да ги донесе задгробниот живот.

Бидејќи не постои сигурност дека ќе има ублажување на неговите земни страдања преку смртта, тој се принуди уште еднаш да ја доведе во прашање смртта. Наскоро, тој се откажа од самоубиството и остана заробен во сомнеж: „Да се ​​биде или не, тоа е прашањето“?

Хамлет во очите на психоанализата

Темата на поединецот кој се претставува како единствен судија за вашата смрт или живот е тема која се смета за „модерна“, многу понапред од времето на Шекспир. Шекспир (векови подоцна) ќе биде запаметен преку текстови како Хамлет:

  • од авторите на романтизмот како романтична avant la lettre ;
  • од страна на просветителството како инспирација за она што е вредно во човекот, кое не треба да биде подредено на верувања, ниту ограничено на општествени правила диктирани од другите луѓе.

Без Хамлет, без Шекспир, без романтизам и без просветителството, би било тешко да се размислуваат димензиите на талентот, човековата слобода и движењата што ги спроведува внатрешниот психички живот , основните аспекти за психологијата и психоанализата.

Прочитајте исто така: Алфред Адлер: животот и придонесот во психологијата

Постои и прашањето за внатрешни психички сили кои не се целосно совладани од шекспирските ликови. Овој аспект би бил предвесник на движечката енергија и несвесното, аспекти кои се толку важни за да се разбере што е психоанализа.

Фразата „да се биде или не“ во Шекспир, рече Хамлет, послужи како предмет на проучување на големите психоаналитичари. Во книгата „Толкување на соништата“, Фројд ја постулира теоријата дека соништата се манифестации на несвесни и потиснати желби.

Значи, тој исто така наведува дека машките деца често имаат несвесна едиповска желба да го убијат нејзиниот татко и да го заменат со тоа што е со нејзината мајка. Така, Фројд споменува дека во Шекспировиот Хамлет, насловниот лик ја доживува оваа желба и ја манифестира на различни начини како соништа.

Сакам информации за да се запишам на курсот за психоанализа .

Исто така види: Сонување на смртта: што значи тоа?

Со други зборови, како што вашиот вујко Клаудио веќе го спроведе постапки кои самиот Хамлет ги посакувал, Хамлет се бори со бес. Понатаму, додека се бори со љубомора и збунетост, тој се обидува да ги потисне овие чувства и да се помири со нив.

Разберете

Спротивставените желби на Хамлет се манифестираат во чудно однесување кое тие го сфаќаат како лудост. На овој начин, искуствата од соништата на Хамлет добиваат многу форми.

Меѓутоа, како што неговата потсвест го презема,Се манифестираат потиснатите желби на Хамлет. Поради оваа причина, првиот пример за ова е појавата на духот на неговиот татко и расправијата на Хамлет со овој дух.

Без разлика дали духот е вистински дух или не, тој ја игра улогата на Подсвесната улога на Хамлет за него. Односно, духот е способен да каже работи кои се потиснати во потсвеста на Хамлет. Наскоро, тој не може да си го признае тоа додека духот не ги каже гласно.

Формативното влијание на Шекспир врз Фројд

Пред да заврши со читањето, вреди да се напомене дека драмите на Шекспир заземаа значајно место на полицата на Зигмунд Фројд во поголемиот дел од неговиот живот. Психаналитичарот почнал да го чита Шекспир кога имал само осум години.

Понатаму, Фројд цитирал драми во писма до вашите пријатели, колеги и вашата сакана . За време на неговите размислувања за теориите, тој ги користел драмите на Шекспир за да му помогне да ги разбере тешките прашања во неговиот живот. Особено фразата „да се биде или не, тоа е прашањето“ го натера Фројд да размислува за неуспехот и смртта.

Генерално, драмите на Шекспир се дел од суровината од која Фројд ја изградил психоанализата. Интертекстуалниот однос на психоаналитичарот со Шекспир имаше многу форми, вклучувајќи цитат, алузија и литературна интерпретација.

Се надевам дека уживавте кога го знаевте значењето на да се биде или не во Шекспир. Доколку сакате да го продлабочите вашето знаење за човечката психа, особено за ликот Хамлет, имаме покана за вас. Запишете се на нашиот онлајн курс за клиничка психоанализа 100% EAD!

Исто така види: Дали серијата тераписки сесии ја одразува реалноста на терапевтите?

Нашиот курс за клиничка психоанализа ве подготвува да работите на пазарот на труд како психоаналитичар или да го донесете стекнатото знаење во вашата моментална професија. Преку далечински часови, ќе можете да ги проучувате делата на Шекспир за да ги подобрите вашите актерски вештини. Понатаму, ова е одлична можност да го продлабочите вашето разбирање за психичките конфликти. Пријавете се за да дознаете повеќе!

George Alvarez

Џорџ Алварез е познат психоаналитичар кој се занимава повеќе од 20 години и е високо ценет во оваа област. Тој е баран говорник и има спроведено бројни работилници и програми за обука за психоанализа за професионалци во индустријата за ментално здравје. Џорџ е исто така успешен писател и е автор на неколку книги за психоанализа кои добија признанија од критиката. Џорџ Алварез е посветен на споделување на своето знаење и експертиза со другите и создаде популарен блог за онлајн курс за обука за психоанализа што е широко следен од професионалци за ментално здравје и студенти ширум светот. Неговиот блог обезбедува сеопфатен курс за обука кој ги опфаќа сите аспекти на психоанализата, од теорија до практични апликации. Џорџ е страстен да им помага на другите и е посветен да направи позитивна разлика во животите на неговите клиенти и студенти.