Филозофија на животот: што е тоа, како да го дефинирате вашето

George Alvarez 18-10-2023
George Alvarez

Луѓето имаат свое мислење за најразновидните теми. На крајот на краиштата, не постои начин да не се позиционирате на некој начин во овој живот. Ако не избереме во што навистина веруваме, не можеме да живееме кохерентно и, како резултат на тоа, не се движиме. Со оглед на ова, ќе зборуваме за тоа што е филозофија на животот во оваа статија.

Што е филозофија на животот?

Филозофијата на животот не е ништо повеќе од збир на верувања и вредности кои водат личност или група. Погледнете, ако имате животна филозофија која е логична и добра основана, вие природно донесувате одлуки кои се во согласност со неа. Како последица на тоа, луѓето околу вас имаат тенденција да имаат чувство за тоа што да очекуваат од вас, на крајот на краиштата тие знаат во што верувате.

Кои се видовите на филозофија на животот?

Постојат различни филозофии на животот меѓу луѓето. Некои од нив се многу стари, поминувајќи низ неколку генерации. Другите се понови и се појавија поради промените што се случија во светот. За да знаете некои од најважните, ќе ви ги претставиме во продолжение.

Минимализам

Ова е животна филозофија која е прифатена од многу луѓе во светот, главно бидејќи тие се занимаваат со формирање на поодржлив свет.

Свесна потрошувачка

Еден од принципите на минималистите е да не попуштаатдо незаузданиот консумеризам. Тие се грижат да купат само она што навистина им додава вредност на нивните животи. Така, принципот „помалку е повеќе“ има совршена смисла за овие луѓе.

Минимален отпад

Бидејќи постои грижа да се има само она што е суштинско, минималистите избегнуваат отпад . Секако, тоа е последица на нивното постојано размислување како да се консумира помалку и подобро. За оние кои ја имаат оваа животна филозофија, дури и количината на ѓубре што ја произведуваат е важна.

Скромност

Скромните луѓе разбираат дека треба да бараат ефикасност во сè што прават. Така, тие го користат времето и парите секогаш многу свесни за нивните приоритети. На пример, ако можат да искористат еден час од нивниот ден за да спијат подобро, тие не го поминуваат тој момент набљудувајќи го она што е што се случува во нивните социјални мрежи.

Максимално искористување на ресурсите за она што е навистина важно

Скромните луѓе исто така избегнуваат отпад бидејќи знаат дека на тој начин не ги користат ефикасно своите ресурси. Зошто да плаќаат за услуги што едвај ги користат? Зошто да ги фрлате деловите од храната ако може да се користат во други оброци? За овие луѓе нема смисла да ги користат вашите ресурси безгрижно ако можат максимално да ги искористат.

Дигитален номадизам

Номадизмот не е ништо ново кај нас генерација.Како што е познато, народите од антиката живееле во постојано раселување за да им овозможат опстанок.

Но, оттогаш, номадизмот добива нови значења. Во денешно време, поради технологијата, тој исто така именува филозофија на животот која е поврзана со далечинска работа што може да се направи насекаде во светот.

Географска слобода

Дигитални номади се луѓе кои ја ценат слободата да бидат таму каде што сакаат да работат. Така, тие можат да го направат тоа во својот дом, во работниот простор или на другата страна на светот.

Бегство од индустриската логика

Со придржување кон оваа животна филозофија, номадите Дигиталните технологии ја предизвикуваат индустриската логика дека човекот треба да биде „заглавен“ во добар дел од денот на своето работно место . За нив, има повеќе смисла да градат професионална кариера додека имаат слобода да откриваат различни места и култури.

Икигаи

Икигаи е јапонска филозофија на животот која освои илјадници следбеници низ светот.светот. Нејзината суштина е потрагата по живот со цел. За тоа, неопходно е да се идентификува точката на пресек помеѓу она во што сте добри, она што го сакате, што некој би ви платил да правите и што му треба на светот.

Прочитајте исто така: Телесни течности: што се тие, како функционираат

Carpe Diem

Познатата животна филозофија Carpe Diem (латински израз што може да се преведе како „зграпчи го денот“) се состои од потрага по задоволствата на животот имајќи ја на ум неговата крајност.

Логиката е „ако утре можеш да бидеш мртов, зошто не го искористите максимумот од денешниот ден?“ . Изразот го користел Хорас, антички поет, што покажува дека оваа животна филозофија не е ништо понова.

Религиозни верувања и филозофии на животот

Важно е да се истакне дека и религиозните верувања се животна филозофија . На крајот на краиштата, тие ги водат луѓето да постапуваат како што прават. Секој од нив има свои принципи, кои обично се изразени во светите книги за нивните приврзаници.

Исто така види: Синдром на средно дете: што е тоа, какви се влијанијата?

Сакам информации за да се запишам на курсот за психоанализа .

Важно е да се каже дека имањето животна филозофија не ви дава право да бидете нетолерантни кон другите. На крајот на краиштата, секоја личност е слободна да верува во што сака, се додека сите нивни меѓусебни интеракции се посредувани со почит. Го правиме овој додаток затоа што знаеме дека многу религиозни верувања завршуваат како цел на предрасуди во нашето општество .

А вие? Дали ја имате вашата животна филозофија?

Сега кога разговаравме за тоа што е филозофија на животот и ги претставивме некои од најважните, дали некогаш сте застанале да размислувате за тоа што е вашата?

Важно е да размислите за ова за да имате воимајте предвид што ги мотивира вашите постапки. Недостатокот на свест за ова прашање може да ве натера да го живеете животот на апатичен и незаинтересиран начин, што нема да ве однесе никаде.

Како да ја дефинирате вашата животна филозофија

Прво треба да се запрашате што ве привлекува во животот и кои се причините за кои верувате дека вреди да се борите. Ова ќе биде одличен показател за тоа што верувате дека е важно за вас и за светот.

Исто така види: Каква лекција за љубовта учи огноотпорен филм?

Потоа, проучувајте! Треба да знаете кои се постоечките филозофии на животот за да дознаете која сте повеќе во склад со . Ви претставуваме само неколку опции, но има и многу други кои исто така имаат многу поддржувачи.

Покрај тоа, можете да разговарате со просветлените луѓе за нивните животни филозофии и да видите дали нивните идеи личи на твоето. Ова е исто така одличен начин да се оди по патот на самоспознавање: гледајте се себеси во другиот.

Завршни размислувања

Сега кога знаете повеќе за темата, треба да кажеме дека ова е тема која е важна за психоанализата. На крајот на краиштата, луѓето ја избираат својата животна филозофија со оглед на вредностите што ги изградиле во нивната животна историја. Целиот овој процес што се случува во нивниот ум е вреден за професионалците во областа.

Со оглед на ова, ако сакате да дознаете повеќе за тоа како луѓето ја избираат нивната филозофија на животот , направете ја нашата100% онлајн курс за психоанализа. Ќе ви ја дадеме целата теоретска основа што ви е потребна за подобро да го разберете човечкиот ум и однесувањето на луѓето. Не ја пропуштајте оваа драгоцена можност да го зголемите вашето знаење за тема толку драга на полето на психоанализата.

George Alvarez

Џорџ Алварез е познат психоаналитичар кој се занимава повеќе од 20 години и е високо ценет во оваа област. Тој е баран говорник и има спроведено бројни работилници и програми за обука за психоанализа за професионалци во индустријата за ментално здравје. Џорџ е исто така успешен писател и е автор на неколку книги за психоанализа кои добија признанија од критиката. Џорџ Алварез е посветен на споделување на своето знаење и експертиза со другите и создаде популарен блог за онлајн курс за обука за психоанализа што е широко следен од професионалци за ментално здравје и студенти ширум светот. Неговиот блог обезбедува сеопфатен курс за обука кој ги опфаќа сите аспекти на психоанализата, од теорија до практични апликации. Џорџ е страстен да им помага на другите и е посветен да направи позитивна разлика во животите на неговите клиенти и студенти.