Виникот фрази: 20 фрази на психоаналитичарот

George Alvarez 18-10-2023
George Alvarez

Доналд Вудс Виникот беше еден од најголемите рани психоаналитичари кон крајот на 1920-тите. Неговите пишувања се состојат од научни написи, критики и кореспонденција. Значи, проверете подолу 20 цитати од Виникот што ги издвоивме за вас.

Кој беше Доналд Виникот?

Доналд Виникот, англиски психоаналитичар, обучен како педијатар. Влијанието на неговата лична анализа и набљудувањата што ги правеше со своите мали пациенти го одржаа неговиот интерес за психоанализата. Покрај тоа, тие придонесоа за развојот на неговите теории.

Заради оваа причина, благодарение на неговите оригинални и иновативни идеи, тој е аналитичар кој денес има важна улога во психоанализата. Значи, да се запознаеме со некои негови фрази!

Фразите на Виникот

„Потребно е да се обрне внимание на фактот дека слабоста, повлекувањето, изоставувањето се исто толку агресивни како и отворената манифестација на агресивност . Да се ​​биде ограбен е исто толку агресивен како и да се краде. Самоубиството во основа е исто што и убиство“. — Виникот

„Уметниците се луѓе мотивирани од тензијата помеѓу желбата за комуникација и желбата за криење“. — Виникот

„Си посеа бебе и жнееше бомба. [...] Родителите не можат многу да направат; најдоброто што можат да направат е да преживеат, да преживеат недопрени, без промена на бојата, без да негираат некој важен принцип“. — Виникот

„Барањето може да дојде само од функционирањетоаморфна и исклучена, или можеби рудиментирана игра, како во неутрална зона. Само овде, во оваа неинтегрирана состојба на личноста, може да се појави креативецот како што го опишавме.“ - Виникот

„Во игра е тоа што поединечното дете или возрасен може да биде креативен и ја користи целата своја личност, и само со тоа што е креативен поединецот се открива себеси.“ - Виникот

„Мајката го гледа бебето во нејзините раце, а бебето гледа во лицето на својата мајка и се пронаоѓа себеси во него... мајката навистина гледа во единственото, мало и беспомошно битие и не ги проектира своите очекувања, стравови и планови врз детето. Во тој случај, детето не би се најдело во лицето на мајката, туку во проекциите на самата мајка. Детево би останало без огледало, а до крајот на животот залудно ќе го бара ова огледало. „— Виникот

„Кажи ми од што се плашиш и ќе ти кажам што ти се случило.“ — Виникот

„Фактот дека тагата трае толку долго за да се реши не е знак за несоодветност, но укажува на длабочината на душата.“ - Виникот

„Се бориме да постоиме. Јас лично не се срамам да се борам да постојам. Ние не правиме ништо извонредно за да се бориме само затоа што не сакаме да бидеме поробени или истребени.“ - Виникот

„Научниот пристап кон феноменот на човечката природа ни овозможува да бидеме неуки без страв од биенг, и без,затоа мора да излеземе со секакви чудни теории за да ги објасниме нашите празнини во знаењето. ” — Виникот

Дали уживате во нашата објава? Затоа, коментирајте подолу што мислите!

10 виникотски фрази за играње

„Психоанализа со деца! Првото огледало на човечкото суштество е лицето на мајката: нејзиниот израз, нејзиниот поглед, гласот.[…] И како бебето да мислеше: Гледам и се гледам, значи постојам! — Виникот

„Радост е да се крие, но катастрофа е да не се најде“. — Виникот

„Детето си игра (игра), за да изрази агресија, да стекне искуство, да ги контролира анксиозноста, да воспостави социјални контакти како интеграција на личноста и за задоволство“. — Виникот

Исто така види: 10-те филозофски мисли кои сè уште влијаат на нас

„Креењето е задоволство, но тоа што не го пронајдат е катастрофа.“ — Виникот

Сакам информации за да се запишам на курсот за психоанализа .

Исто така види: 12 цитати од Алиса во земјата на чудата

„Детето е само само во присуство на некого“. — Виникот

„Нема бебе, има бебе и некој“. — Виникот

„Во играта, а можеби само во играта, децата или возрасните уживаат во својата креативна слобода“. — Виникот

„Во играта, а можеби само во играта, детето е слободно да биде креативно“. — Виникот

„Играта го олеснува растот, а со тоа и здравјето“. — Виникот

„Предвесник на огледалото е лицето на мајката“. — Виникот

ПсихоанализаВиникот

Психоанализата помогна во проучувањето на човечката агресивност. Колку и да нивните автори одржуваат различни, а понекогаш и спротивставени критериуми.

Меѓу различните трендови, се издвојуваат студиите спроведени од англиската школа за психоанализа. Затоа, придонесот на Доналд Виникот е еден од најуникатните гласови на 20 век.

Прочитајте исто така: Фрази за еволуција: 15 најнезаборавни

Теории Доналд Виникот

Неговите теории се засноваат на премисата дека дека главните психички конфликти се должат на еколошки неуспеси. Со други зборови, дефицитите во грижата на мајката за потребите на нејзиното бебе.

Поради оваа причина, за Виникот, раниот развој е важен. Поради оваа причина, тој споделува со Мелани Клајн и за што се дистанцира од Фројд.

Во текот на неговата кариера, Виникот ќе разви сопствено размислување од голема важност во психоаналитичкото поле. Врз основа на неколку концепти кои произлегуваат и од Клајновото влијание и од повеќе православни позиции во психоаналитичката работа.

Принципи

За Виникот, овие теоретски принципи, како што беше споменато претходно, беа одлучувачки за создавањето на неговата техника . Во која тој промовира топла и поволна афективна средина за своите пациенти во анализата.

Поради оваа причина, не е невообичаено да се слушнат колегите или да се мисли за Виникот како љубовна личност со голема емпатија задруги.

Сакам информации за да се запишам на курсот за психоанализа .

Напротив, ќе има и такви кои мислат на одредена наивност што Виникот го изразува пред идејата за коригирање на овие рани дефицити од „нов почеток“. Затоа што, тој верува дека пациентот би можел да има втора шанса да ги поправи.

Разберете

Виникот смета дека бебето се раѓа со одредена доза на агресивност, која се изразува преку различни однесувања.

Меѓутоа, кога мајката одговара со љубов на овие примитивни агресивни однесувања, детето сфаќа дека не ја уништило и дека не е дел од неа. Така, подоцна тој почнува да ја прифаќа одговорноста што ја има за овие чувства.

Затоа и дал вреден увид и разбирање во психичката структура на личноста. Покрај тоа, неговите теоретизации дозволуваат размислување за некои клинички пристапи што ги спроведувал од неговата работа со болни пациенти.

Завршни размислувања

Накратко, видовме дека Winnicott придонесе до психоанализа, детска анализа и многу повеќе. Покрај тоа, тој беше посветен и совесен член на Британското психоаналитичко друштво. Конечно, тој учествуваше во многу комисии.

Се надевам дека ви се допаднаа цитатите на Виникот што ги издвоивме за вас. Затоа, станете одличен успешен психоаналитичар со запишување на нашиот онлајн курс воклиничка психоанализа. Затоа, не ја пропуштајте оваа шанса да го промените вашиот живот! Регистрирајте се сега и започнете денес.

George Alvarez

Џорџ Алварез е познат психоаналитичар кој се занимава повеќе од 20 години и е високо ценет во оваа област. Тој е баран говорник и има спроведено бројни работилници и програми за обука за психоанализа за професионалци во индустријата за ментално здравје. Џорџ е исто така успешен писател и е автор на неколку книги за психоанализа кои добија признанија од критиката. Џорџ Алварез е посветен на споделување на своето знаење и експертиза со другите и создаде популарен блог за онлајн курс за обука за психоанализа што е широко следен од професионалци за ментално здравје и студенти ширум светот. Неговиот блог обезбедува сеопфатен курс за обука кој ги опфаќа сите аспекти на психоанализата, од теорија до практични апликации. Џорџ е страстен да им помага на другите и е посветен да направи позитивна разлика во животите на неговите клиенти и студенти.