Njerëz kërkues në marrëdhënie: çfarë thotë psikologjia

George Alvarez 01-10-2023
George Alvarez

Njerëzit kërkues në jetë dhe në marrëdhënie shpesh shihen si të vështirë për t'u kënaqur ose të vështirë për t'u marrë vesh. Megjithatë, kjo nuk është një e vërtetë absolute, pasi këta njerëz kërkojnë vetëm të bëjnë zgjedhje të mira për veten e tyre.

Prandaj, të lidheni ose të jeni dikush kërkues mund të jetë shumë i dobishëm nëse kjo karakteristikë punohet në mënyrën e duhur. Kjo do të thotë, mund të ketë një ekuilibër midis kërkesave, kërkesave dhe kënaqësisë dhe pranimit. Dhe për të ndihmuar, ne përgatitëm një artikull të veçantë për anët pozitive dhe negative të njerëzve kërkues sipas psikologjisë. Shikojeni!

Një person që kërkon të zgjedhë marrëdhëniet

Kur flasim për kërkuesin e njerëzve për të zgjedhur, ne zakonisht flasim për ata që nuk pranojnë asgjë në jetën e tyre. Kjo mund të variojë nga zgjedhjet individuale dhe rutinë deri te vendimet e rëndësishme dhe përfundimtare. Në përgjithësi, ky lloj personi ka më shumë gjasa të ketë një personalitet shumë të fortë dhe të pëlqen të jetë i pavarur. Përveç kësaj, ai di t'i zgjidhë vetë problemet e tij dhe nuk i dorëzohet presionit apo ndikimit të të tjerëve rreth tij.

Pikërisht për shkak të këtyre karakteristikave lind një gjykim i nxituar që kërkesa është një faktor negativ. Që atëherë, shoqëria fillon ta gjykojë personin si të mërzitshëm, snob ose të paarritshëm. Dhe ky mund të jetë realiteti për disa.

Megjithatë, jo të gjithë njerëzit kërkues ndjekinkëtë model sjelljeje. Dhe për të treguar të dyja anët e medaljes, më poshtë kemi renditur disa nga pozitivet dhe negativet e të qenit kërkues. Shihni cilat janë ato:

Pikat pozitive të njerëzve kërkues

Kërkesa nuk duhet të jetë problem kur ekziston një qëllim më i madh që drejton të gjitha këto dhe bazohet në veprimet të qenieve njerëzore. Për të ilustruar anën e mirë të kërkesës, disa zakone që mund të jenë shumë të dobishme për jetën e këtij lloj njeriu janë që ato:

  • dalin në mbrojtje të gjërave të duhura;
  • përputhet me
  • Gjithmonë jep më të mirën;
  • Di të bëjë zgjedhje të mira;
  • Pëlqen të inkurajojë të tjerët.

Kështu tha , kush nuk do të dëshironte të jetonte me dikë që kërkon të marrë vendimet më të mira dhe gjithmonë mbështet miqtë dhe familjen? Epo, kjo është një mënyrë për të kuptuar se të qenit kërkues nuk është gjithmonë diçka e vështirë për t'u përballuar në një marrëdhënie.

Pikat negative të njerëzve kërkues

Nga ana tjetër, është e drejtë të thuhet se kërkesa e tepërt ka edhe anët e veta negative. Dhe kjo është ajo që bën që njerëzit kërkues të keqkuptohen. Në fund të fundit, një person që ka kërkesa të tepruara në marrëdhënie dhe në jetë, në përgjithësi:

  • nuk duron shumë gabime;
  • a ngarkon shumë veten;
  • mund të jetë shumë perfeksionist;
  • mund të ketë vështirësi të besojë;
  • i gjen lehtësisht gabimet.

Kur kjo sjellje të godetnivele kritike dhe kompulsive, mund të lindin probleme të tjera më të mëdha. Kjo gjeneron dashuri dhe konflikte martesore, për shembull, apo edhe sëmundje të tilla si depresioni, ankthi dhe çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD).

Shiko gjithashtu: Si të jesh i durueshëm në kohë të vështira?

Çfarë thotë psikologjia për njerëzit kërkues

Një psikologji analizon me kujdes aspektet që përshkojnë personalitetin e njerëzve që janë kërkues në marrëdhënie. Sepse, megjithëse ky tipar është pozitiv në disa fusha, në të tjera mund të zbulojë traumat dhe frikën e personit.

Nëse personi fillon të marrë një rol obsesive, frikës, ndër të tjera, është një shenjë paralajmëruese. Kjo mund të nënkuptojë se kërkesa juaj është në fakt një mënyrë për të mbrojtur veten nga zhgënjimi. Kjo mund të lindë pas përvojave negative në marrëdhëniet e kaluara.

Përveç kësaj, kërkesat e tepërta mund të jenë reflektim i një fëmijërie të ngurtë, me shumë kërkesa për prindërit dhe mësuesit. Kjo lloj situate është mjaft e zakonshme dhe mund të ndikojë në vetëvlerësimin dhe besimin tuaj, duke dëmtuar cilësinë e jetës tuaj. Në raste si këto, të qenit zgjedhës mund të jetë në fakt një faktor negativ dhe të tregojë se diçka tjetër duhet të hetohet. Kështu, kur kërkesa pushon së qeni një aspekt natyror, fillimi i një ndjekjeje psikologjike mund të jetë thelbësor.

Personaliteti i personit kërkues për të zgjedhur nga

Për të kuptuar më mirë se çfarë e shkakton një kërkesë të tillë në një person, ështëduhet të shikohet më gjerësisht konteksti. Siç u përmend më herët, origjina e kësaj lloj sjelljeje mund të lidhet me edukimin e marrë gjatë fëmijërisë. Në këtë kuptim, është mjaft e zakonshme që njerëzit kërkues të jenë shumë kritikë dhe të vështirë për të jetuar. Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se ata nuk e bëjnë këtë nga dëmtimi, por si një mekanizëm mbrojtës i pavetëdijshëm.

Shiko gjithashtu: Kimia mes dy njerëzve: 10 shenja Lexo gjithashtu: Rreth të jetuarit në të tashmen: disa reflektime

Ashtu si tiparet e tjera të personalitetit, kërkesa mund dhe duhet të jetë i krijuar në mënyrë që të mos ju shqetësojë jetën. Kjo do të thotë, dikush që është kërkues nga natyra mund të përmirësojë zakonet e tij në mënyrë që të jenë vetëm pozitivë në jetën e tyre të përditshme.

Njerëzit që janë kërkues në mënyrë të mbrojtjes kanë nevojë për mbështetje profesionale. Me trajtimin e duhur, është e mundur të shpëtoni nga këto trauma dhe të ndaloni projektimin e kërkesave të tepruara ndaj të tjerëve.

Kërkesat e tepërta në marrëdhënie

Njerëzit kërkues priren të përballen me vështirësi në marrëdhënie më të mëdha. Kjo sepse ata nuk mund t'i tolerojnë gabimet - dhe shpesh nuk i pranojnë gabimet e tyre. Ky kërkim për përsosmëri e bën jetën së bashku shumë delikate dhe të brishtë.

Dua informacion për t'u regjistruar në Kursin e Psikanalizës .

O. ekuilibri midis kërkimit të asaj që është më e mira për ju dhe kërkimit të një standardi të paarritshëm marrëdhënieje ështëdilema më e madhe për këta njerëz. Por, të pranosh që kërkesa juaj ka shkuar përtej kufijve është tashmë një hap i madh drejt ndryshimit të këtij qëndrimi.

Në të njëjtën mënyrë, terapia me një psikoanalist të kualifikuar mund të jetë zgjidhja e problemit. Sidoqoftë, ia vlen të kujtojmë se ky është një proces i gjatë riformulimi. Prandaj, të gjithë të përfshirët duhet të jenë të gatshëm të bashkëpunojnë me përmirësimin.

Konsideratat e fundit në lidhje me njerëzit kërkues

Me informacionin në këtë artikull rreth kërkuesve të njerëzve ishte e mundur të kuptohej më mirë kur kërkesa mund të jetë diçka e mirë ose e keqe. Përveç kësaj, tani ju e dini gjithashtu se çfarë mund ta bëjë një person kaq kërkues në zgjedhjet dhe marrëdhëniet e tij.

Dhe për të mësuar edhe më shumë rreth sjelljeve të ndryshme të qenieve njerëzore, ndiqni kursin tonë në internet në psikanalizën klinike. Me orët do të mund të kuptoni sesi personaliteti ndikon në marrëdhëniet, mënyrën e jetesës dhe madje edhe shëndetin e një personi.

Pra, klikoni këtu për t'u regjistruar tani dhe garantoni certifikatën tuaj të psikanalizës klinike edhe këtë vit!

George Alvarez

George Alvarez është një psikanalist i njohur i cili ka mbi 20 vjet që ushtron profesionin dhe vlerësohet shumë në këtë fushë. Ai është një folës i kërkuar dhe ka kryer seminare dhe programe të shumta trajnimi mbi psikanalizën për profesionistët në industrinë e shëndetit mendor. George është gjithashtu një shkrimtar i arrirë dhe ka autor disa libra mbi psikanalizën që kanë marrë vlerësime nga kritika. George Alvarez është i përkushtuar ndaj ndarjes së njohurive dhe ekspertizës së tij me të tjerët dhe ka krijuar një blog të njohur në Kursin e Trajnimit Online në Psikanalizë që ndiqet gjerësisht nga profesionistë të shëndetit mendor dhe studentë në mbarë botën. Blogu i tij ofron një kurs trajnimi gjithëpërfshirës që mbulon të gjitha aspektet e psikanalizës, nga teoria tek aplikimet praktike. George është i pasionuar për të ndihmuar të tjerët dhe është i përkushtuar për të bërë një ndryshim pozitiv në jetën e klientëve dhe studentëve të tij.